Cikkek

Toszkána keresztül-kasul

2013-BAN IS MESTERKURZUSOK SZEGEDEN!


Mesterkurzus újra töltve!
Fotók a Galériában!

2013-ban is folytatódnak a Pasaréti Mesterkurzusok a Dél-alföldi Borsuliban, Szegeden. Idén először - április 09-én, kedden este „Toszkána keresztül-kasul” címmel - Olaszország híres borvidékein barangoltunk - a tervezett 12 helyett - 15 toszkán vörös társaságában.
Bor kalauznőnk, Dr. Mészáros Gabriella
a budapesti Borkollégium ügyvezetője, vezető oktatója volt, aki most is nagy hozzáértéssel válogatta össze, a világszerte nagy népszerűségnek örvendő borvidék meghatározó nedűit.
A 2011-es évjárat Chianti del Barone Ricasoli tökéletes „belövő bor”-nak bizonyult, meggyes, ribizlis, fűszeres aromáival, markáns savaival; ezt három másik követte ugyanebből az évjáratból. (Még gyerek cipőben járnak.)
Az előzőeknél nagyobb tetszési indexnek örvendhettek a 2010-es toszkánok, (5 tétel) mint pl. a Rosso di Toscana Altesino, Rosso di Montalcino Fanti, vagy a Rosso di Montalcino Mastrojanni.
A 2009-esek (4 tétel) már osztatlan sikert arattak a kóstolók körében.
A legtöbb szavazatot kapott „Vino Nobile di Montepulciano le Bérne” is ebbe a csoportba tartozott.
A 2008-as Chianti Classico Riserva Paneretta az előkelő harmadik helyet gyűjtötte be a népszerűségi listán.
Végül, a 2006-os Brunello di Montalcino Podere la Vigna tette föl az „ i”-re a pontot.
(A Brunello di Montalcino DOCG legjobbjai egyébként, a világ legszebb borainak versenyében is megállják a helyüket, nem egyszer begyűjtve, akár a 100 pontot is, jeles borszakíróktól, kóstoló grémiumoktól. )

Természetesen, ahogy ezt, már az előző Mesterkurzuson is megtapasztaltuk, a borok kóstolásán túl rengeteg új információt kaptunk; meghatározó szőlőfajtákról (Sangiovese, Canaiolo nero, Montepulciano, stb.), Toszkána borrégióiról (Chianti, Montalcino, Montepulciano), bortörténelemből, elhelyezkedéséről a világ bortérképén.
Tradíciókról, családokról, (Mediciek, Frescobaldik, Antinorik) akik több évszázada termelnek szőlőt, készítenek bort ugyan azon a birtokon, de emellett a kultúra, a művészetek mecénásai is voltak.
Megtudtuk, hogy a terroir, a bortermelő területek mikroklímájának sokszínűsége magyarázza, (amit a borok kóstolásnál egyértelműen tapasztaltunk) hogy ugyan abból a szőlőfajtából, egy évjáratból származó, hasonló technológiával készült borok mennyire eltérőek lehetnek.
Kiderült az is, hogy itt alkották meg a „Super- Tuscans” (Szupertoszkánok) kategóriát is, ill. kik használhatják a „gallo nero”, azaz „fekete kakas” logót.
Szó esett még árakról, gasztronómiáról, helyi sajtokról, tésztákról, étkezési szokásokról stb. és mind e közben a vetítőn Toszkána gyönyörű, lankás tájaiban, ciprus allée-iben, palazzóiban gyönyörködhettünk.
A kóstolt borok számával egyenes arányban fokozódott a hangulat is.
A 14 toszkán vörös beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket.

 „Ismeret, tudás, örömszerzés”

Bízom abban, hogy a foglalkozás elérte célját, és az előadás után, a 24 fős, lelkes, jókedvű társaság is úgy érezte, a Dél-alföldi Borsuli mottójának mind három kritériuma teljesült.
A jelenlévők többsége, a körbe adott „Kívánságlista” alapján, Syrah/Shiraz fajta kóstolón venne részt legszívesebben.

Legyen úgy!

Ez év őszén „Körbejárjuk a Shiraz-okat / Syrah-kat ”!