Oktatóink

Dr. Rohály Gábor

Dr Rohály Gábor1935-ben születtem Budapesten. Elvégeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvosi karát. Majd a fog és szájbetegségek szakorvosa c. szakvizsgát tettem le.
Borászati érdeklődésem hobby borászatból 1986-ban fordult szakmai irányba. Megalapítottam a Hét Borbírák Rendjét, mely osztrák segítséggel elkezdte a sommelier oktatást. A Hét Borbírák mint munkacsoport és egyben asztaltársaság - helyébe néhány év múlva a Borkollégium lépett.
Ausztriában abszolváltam a WSET diplomakurzusát, ott két évig oktattam Magyarország borászatát a 6 országból összegyűlt hallgatóságnak. Pályámat itt az Internationaler Weinakademiker H.C titulussal fejeztem be.
Feleségemmel, dr. Mészáros Gabriellával 1995 óta évente megjelentetjük a Borkalauzt, három jelentősebb, több szerzős könyvvel is a nyilvánosság elé léptünk. 2006-tól a WSET akkreditációja alapján oktatjuk a borfelhasználói ismereteket.
Több folyóiratnak rovatvezetőjeként és szabad újságíróként publikálok. Megjelent cikkeim száma jóval meghaladja a százat. Részt vettem az Oxford Companion to Wine magyar fejezetének kimunkálásában.

Dr. Rohály Gábor


Mészáros Gabriella

Mészáros GabriellaAz 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetítor az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon.
Iskolája valódi trambulin azok számára akik  a borászvilágban  szeretnék kamatoztatni megszerzett tudásukat, legyen szó borkészítésről vagy értékesítésről, vendéglátásról, borszakírásról, oktatásról. A borkultúra terjesztésének elhivatott úttörője. A tudásvágyó amatőrökön túl, a magyarországi borászatok megannyi munkatársa, családtagja sajátította el az elmúlt években kóstolópadjánál a világ és Magyarország teljes körű borismeretét, utat mutatva a fiatal borászgenerációknak is, megtalálva a tökéletes egyensúlyt  tradíció és haladás között. Ez a műveltség, a magyar bor extra finessze,  - mely túlmutat  egyszerű tájékozottságon  - tovább gazdagítja a hazai borok minőségét, ezen keresztül is segítve az európai borkultúrába való bekapcsolódást.


Bálint László

 

Dr. Nagymarosy András

NagymarosyGeológus, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékének docense, a földtudomány kandidátusa.
A Borkollégium alapító tagja, prefektusa. Oktatóként a kezdetektől fogva részt vesz a Borkollégium, később a WSET által irányított sommelier-képzésben. A „Terra Benedicta” című könyv egyik társszerzője, az 1994. óta megjelenő Borkalauz kötetek állandó munkatársa.
Felkérésre szőlőbirtokok-borgazdaságok földtani és talajviszonyainak szakértői vizsgálatával is foglalkozik.

Fő szakterületei:
-    borvidékek geológiája
-    a szőlőtermesztés környezeti alapjai
-    a „terroir”-ok jellemzése
-    európai sör-stílusok és sörkultúra
-    a sörkóstolás technikája elméletben és gyakorlatban

Elérhetőség:
Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.
ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C

WSET - WINE AND SPIRIT EDUCATION TRUST

A kóstolási rendszerek kialakításában a Wine & Spirit Education Trust úttörő szerepet vállalt. Az iskola 1969-ben alakult, képzési szintjei egymásra építkeznek. Az első szint az alapfogalmak tisztázásával foglalkozik, úgymint borfajták, tárolási hőmérsékletek, felszolgálással kapcsolatos fogalmak, alapvető étel-ital párosítási szabályok. A legmagasabb képzési szintjük (4. szint) a Nemzetközi Borakadémikus szint. Ennek keretében a szőlőtermesztéssel, termőterületekkel, borral, párlatokkal, pezsgőkkel, erősített borokkal, borfogyasztással, nemzetközi tendenciákkal kapcsolatos ismeretet kell elsajátítani, dolgozatokkal és vizsgákkal kell számot adni a megszerzett tudásról.

Az egyes szintek az elméleti oktatás mellett megfelelő kóstolási képzést is tartalmaznak. Tévedés ne essék, itt most nem egy pontozási rendszer oktatásáról van szó! A többszintesre kialakított kóstolási rendszer kinek-kinek tudása, gyakorlata szerint jelent mankót a borok bírálásához. Továbbá igen hasznos azok számára, akik majdan hivatalos bírálók lesznek egy-egy borversenyen.

A kóstolási rendszereik alapgondolata a borok egyensúlyának elemzése horizontálisan és vertikálisan egyaránt. A horizontális egyensúly három alappilléren nyugszik: sav, alkohol és test képezi a bírálati pontokat. E három pillért úgy kell elképzelni, mint egy háromlábú asztalt, melyre egy kis labdát helyezünk. Ha a pillérek bármelyike nem tartja a lépést a másik kettővel, borul az egyensúly, a labda pedig legurul az asztalról.
Függőleges síkon több aspektusból kell vizsgálnunk a bort. Itt a megjelenés, illat, íz, lecsengés a négy fontos tényező.
A díszítő elemek nem másodlagosak, de a WSET szerint az előbb tárgyalt tényezők mindennél fontosabbak.

Borismereti tanfolyamok


ALAP- ÉS KÖZÉPFOKÚ, HÁROM - NÉGY NAPOS, INTENZÍV BORISMERETI TANFOLYAMOK


                                                                   

 Ajándékozzon  Borélményt!

 

 Minden, amit a borról tudni szeretnél.

 

 "Ismeret, tudás, örömszerzés"


        AJÁNDÉK UTALVÁNYOK
A DÉL-ALFÖLDI BORSULITÓL!


 

 Paco de Lucia és a borok – spanyol borok kóstolója a Dóm Hotelben (2014. 03.18.)

 Fotók a Galériában!
A bor halhatatlan, az ember halandó. A negyedik szegedi mesterkurzus kapcsán, hogy jön ide a közel múltban elhunyt gitáros emléke? Belátom, öncélú párhuzam, de az első bornál eszembe jutott, és a tizenharmadikig el is tartott. A flamenco ereje és szenvedélye megjelenik ezekben a borokban, ez meggyőződésem, ahogy Don Qujiote-nek (ha már „hispánozunk”) is az volt a lovagi létforma.
A hazai kereskedelemben is elérhető tételek egységes képet és hangulatot mutattak, és ezzel nem uniformizálom a Tempranillo-t a Garnacha-val, a Garnacha-t a Mencia-val vagy épp a Cabernet sauvignonnal. Továbbiak...

Syrah fajtakóstoló a Mesterkurzuson!
Egy szakértő hallgató, Kiss Attila tollából...

Fotók a Galériában!

syrahA 2013. október 22-i Syrah fajtakóstoló „Mesterkurzus” - amely Mészáros Gabriella szakmai előadásával és irányításával zajlott - engem egyértelműen meggyőzött a fajta szeretetét illetően. Lehet, hogy én mozdultam rá későn, lehet, hogy annak magyarországi fejlődéstörténete körvonalazta nehézkesebben a magamfajta, szakmán kívüli számára a fajta jellegét, borának jellegzetességét. Továbbiak...

 

 
 Néhány szó az Alapfokú borismereti képzésről

Fotók a Galériában!
2013. május 24-25-26-án egész napos, intenzív, alapfokú Borismereti képzést tartottunk a Dél-alföldi Borsuliban. A tanfolyam, és az oktatás színvonalát a budapesti Borkollégium vezető oktatója, Dr. Mészáros Gabriella tanárnő, és munkatársa Sánta Zoltán, a Borkollégium tanára garantálta.  A közel 40 fajta bor értékelésén keresztül mindenki számára világossá vált a borkóstolás elmélete és gyakorlata. Továbbiak...

 


2013-ban is Mesterkurzusok SZEGEDEN!
Mesterkurzus újra töltve!

Fotók a Galériában!
2013-ban is folytatód
nak a Pasaréti Mesterkurzusok a Dél-alföldi Borsuliban, Szegeden. Idén először - április 09-én, kedden este „Toszkána keresztül-kasul” címmel - Olaszország híres borvidékein barangoltunk - a tervezett 12 helyett - 15 toszkán vörös társaságában.
Bor kalauznőnk, Dr. Mészáros Gabriella
a budapesti Borkollégium ügyvezetője, vezető oktatója volt, aki most is nagy hozzáértéssel válogatta össze, a világszerte nagy népszerűségnek örvendő borvidék meghatározó nedűit. Továbbiak...


Debütált a Dél-alföldi Borsuli!

Fotók a Galériában!
9”Burgundia fekete fehérben”
címmel, 2012. október 25-én tartottuk az első Mesterkurzust - a budapesti Borkollégiumban már nagy népszerűségnek örvendő Bor estek mintájára – Szegeden, 12 fajta burgundi bor kóstolása mellett - melyeket különös gonddal válogatott a résztvevők számára Dr. Mészáros Gabriella, a budapesti Borkollégium ügyvezetője és vezető oktatója, az est előadója. Burgundia meghatározó borrégióin barangoltuk Mészáros tanárnő vezetésével. Jártunk a legjobbnak tartott borvidék,  eredetvédett termőhelyein, településein, parcelláiban-dűlőiben, ha csak képzeletben is gyönyörködhetünk, a vetítőn megjelenített csodálatos tájakban Chablis-tól Cote d’Or-on át egészen Beaujolais-ig. Továbbiak...

youtube

 

Dr. Mészáros Gabriella rövid interjúja,
a Borest előtt készült. A képre kattintva megtekinthető.

 

 … Borkollégium, Borsuli
azaz, profi módon bánni a borral! 

 

Érdeklődik a bor iránt, jelentkezne tanfolyamra, de nem tudja melyik kurzus Önnek a legmegfelelőbb? Szívesen segítek az eligazodásban, választásban. Hívjon a +36 30 2077 859-es, vagy a +36 70 6020 770-es telefonszámon, vagy írjon e-mailt a Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez. címre.

 Alapfokú borismereti tanfolyam – Részletek

Középfokú borismereti tanfolyam - Részletek

 Kellemes környezetben, kiváló tanároktól, remek borok társaságában nem nehéz a tanulás sem. Sőt, valójában mindenki irigykedik azokra, akik a Borkollégium hallgatói voltak. Hogy miért?
Mert itt lehet a kurzusok alatt a legtöbb bort kóstolni. Ha netán egy minta nem tűnik a legjobb példának, újabbak követik.
Mert itt mindenki kérdéseire van válasz, de ha tanáraink netán nem lennének egy-egy kérdésben naprakészek – ami valljuk be, nagyon ritkán fordul elő – azt is ki lehet mondani: holnapra utánanézek.
Mert a Borkollégium az egyetlen iskola, amely saját tankönyveit használja – a kezdetektől, tehát a 90-es évek elejétől, mostanáig. A Borok könyvétől a Magyar borok könyvén, a Terra benedictán át vezetett az út a legújabb kötetig, a két részből álló Bortankönyvig. Rohály Gábor és Mészáros Gabriella szerzők munkáját olyan nagyszerű társak segítették, mind Nagymarosy András, Hajós György, Tóth Sándor, Sánta Zoltán – és sokan mások. A folyamatosan megújuló tankönyvek nem csak azért jók, mert a hallgatók könnyebben készülhetnek fel a vizsgákra,legalább ilyen fontos, hogy a tanárok állandó és folyamatos „továbbképzést” kapjanak, aminek egyik legjobb módszere éppen az írás.

 És ez a képzés 2012 szeptemberétől elérhető már Szegeden is!

 Általános tudnivalók
A Borkollégium, illetve a Dél-Alföldi Borsuli  borismereti tanfolyamait  intenzív kurzusok formájában hirdeti meg. Az intenzív kurzusok egymást követő napokon, – alapfokon általában péntek-szombat-vasárnap, -, ill. - középszintü képzés esetén –  csütörtök-péntek-szombat-vasárnap, vagy két egymást követő hétvégén kerülnek megtartásra. Az egyes szintekre vonatkozó részletes specifikációkat a honlapon megtalálják.
Tanfolyamaink mindegyikére jellemző a kóstolás elsődlegessége, középpontba helyezése. Hallgatóink a kurzus jellegének megfelelően magyar és idegen nyelven is megkapják a tananyagot. Ezen túlmenően, az órák megkezdése előtt azok jegyzeteit is megismerik a résztvevők, így a tanórákon valóban a kóstolásra lehet koncentrálni. Ezért fér bele az időnkbe napi 14-16 bor kóstolása. Hallgatóink figyelmét minden esetben felhívjuk arra, hogy a tanfolyam előtt olvassák át a tananyagot, hogy hallgatóink a lehető legjobb eredményeket érjék el az otthoni és tanfolyami tanulással. Minden szintű képzésnél ajánlott a tanfolyami időtartam minimum kétszeresét még önálló tanulással, kóstolással tölteni.

 

…és még valami
Azért, hogy tényleg a tanulásé legyen a főszerep:
- nem támogatjuk, hogy a hallgatók telefonáljanak órák alatt – ez nemcsak udvariatlanság a tanárral szemben, de igen zavarja a hallgatótársakat is;
- nem támogatjuk, hogy hangfelvétel készüljön az órákról;
- és azt sem támogatjuk, hogy uzsonnára chips-et, sósmogyorót vagy bármilyen más, a nyálkahártyát és az ízlelőbimbókat erősen igénybevevő rágcsálnivalót hozzanak magukkal a hallgatók;
- támogatjuk viszont az értelmes kérdéseket;
- a kommunikatív hallgatókat;
- a kíváncsiakat és
- szeretettel fogadunk mindenki mást is, aki netán a fentiekkel nem rendelkezik.
Honlapunkon szintén tájékozódhat kedvezményeinkről, valamint a borismerethez kapcsolódó egyéb újdonságokról, hírekről.
Bort kapni, bort adni öröm. Élményt és tudást adni, talán ennél is több. Mi nem árulunk borokat, de azt meg tudjuk mondani, ki-ki hol találja meg a számára legkedvesebb, legmegfelelőbb tételt.

 


Kiadványaink

 

Mészáros Gabriella - Sánta Zoltán
Bortanönyv I. - a világ borai

Globális látásmód térképekkel, földrajzzal, történelemmel, éghajlati tényezőkkel, gasztronómiával, több mint 620 oldalon.
A borvilág átfogó, rendszerezett , naprakész ismerete.
Kiadó: Bormatura Kft.
Megrendelhető:Dél-Alföldi Borsuli
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.
Tel.:+36 30 2077 859;  +36 70 6020 770
Beiratkozott hallgatóknak: 7 000.- Ft.

Mészáros Gabriella - Rohály Gábor - Nagymarosy András
Bortanönyv - a Kárpát-medence borai II.

Kárpát-medence és Magyarország átfogó, naprakész borismerete , a bor tudománya, geológia, biológia, kémia, fizika, filozófia, történelem.
Kiadó: Bormatura Kft
Megrendelhető:Dél-Alföldi Borsuli
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

Tel.:+36 30 2077 859; +36 70 6020 770
Beiratkozott hallgatóknak: 6 000.- Ft

Rohály - Mészáros
Borkalauz 2010-2011

A Rohály-Mészáros szerzőpáros 16. éve adja ki minden évben a Borkalauzt.

Megvásárolható a kiadónál és a nagyobb könyvesboltokban.

Kiadó: AKó Gasztrinómiai Tanácsad és Kiadó Kft.
1026 Budapest, Pasaréti út 14. fsz.
megrendelhető: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez. , +361 202 2886

Rohály - Mészáros
Wineguide Hungary 2010-2011

A Rohály-Mészáros szerzőpáros 16. éve adja ki minden évben a Borkalauzt.
2006 után a 2010-2011-es kiadás angol nyelven is megjelenik 2010. decemberében.

Magyar borokról angolul - Vinoport
Megvásárolható a kiadónál, és a nagyobb könyvesboltokban.
Kiadó: Bormatura Kft.
1026 Budapest, Pasaréti út 14. fsz.
megrendelhető: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez. , +361 202 2886

dr Prónay Bence - Borjogi alapismeretek

A könyv a borjog alapvető közösségi és hazai szabályait dolgozza fel kézikönyvszerűen. A könyv szerkezete a vonatkozó fogyasztóvédelmi alapokra épül és a bor elkészítésének folyamatához kötődő szabályokat veszi sorra a szőlőültetvénytől a bor forgalmazásáig. A könyv elsődleges célja, hogy olvasói rendszerében lássák az alkalmazandó borjogi szabályokat, valamint, hogy könnyen értelmezhető és kezelhető kézikönyvként segítse a borászok munkáját, ismeretterjesztőként szolgáljon a tanulni vágyók számára
Megvásárolható: a Borkollégiumban
Kiadó: Dialóg Campus Kiadó
megrendelhető: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez. , +361 202 2886

Looking behind the label (WSET Level 2)
Looking behind the label - munkafüzet (WSET Level 2)
Was das Etikett verrat (WSET Level 2)
Was das Etikett verrat - munkafüzet (WSET Level 2)

Exploring the world of wines and spirits (WSET Level 3)
Exploring the world of wines and spirits - munaküzet(WSET Level 3)
Alles über Wein und Spirituosen (WSET Level 3)
Alles über Wein und Spirituosent - munkafüzet (WSET Level 3)

Általános információk a Dél-alföldi Borsuli tanfolyamairól

Érdeklődik a bor iránt, jelentkezne tanfolyamra, de nem tudja melyik kurzus Önnek a legmegfelelőbb? Szívesen segítek az eligazodásban, választásban. Hívjon a +36 30 2077 859-es, vagy a +36 70 6020 770-es telefonszámon, vagy írjon e-mailt a Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.   címre.
 
Jelentkezés feltételei

A jelentkezés egyetlen feltétele a betöltött 18. életév.
Tanfolyamainkra és kurzusainkra szeretettel látunk minden érdeklődőt.
Az egyes szintek valamelyest egymásra épülnek, de megfelelő előképzettséggel magasabb szinteken is lehet folytatni az ismeretek bővítését. Ebben az esetben nélkülözhetetlen alapfeltétel a szakszerű kóstolási tapasztalat, alapfokú borismeret.
 
Jelentkezés módja

Online jelentkezési lap kitöltésével interneten keresztül. 1-2 napon belül jelentkezése visszaigazolásra kerül.


Az oktatás módszertana

Az oktatás szóbeli előadásokra, valamint vezetett, interaktív borkóstolásokra épül, de önálló, otthoni tanulást és felkészülést is igényel. Az előadások elsődleges célja a változott igényeknek és új fogyasztási szokásoknak megfelelő italismeret. Ebben döntő szereppel bír az ismeretszerző (és nem örömszerző, élvezeti célú) borkóstolás személyi és technikai feltételeinek, valamint módszereinek elsajátítása.
 
A WSET oktatási  tematikáját  követjük. Ennek a módszernek a lényege az egyensúly-centrikus borértékelés, mely alapelvet követi a világ valamennyi ismert kereskedője, szállodája, vendéglátóhelye és a szakírók köre is.
 
Az oktatás magyar nyelven történik.

Bővebben: Tudnivalók

További cikkek...

  1. Tudnivalók (2)