Oktatóink

Dr. Rohály Gábor

Dr Rohály Gábor1935-ben születtem Budapesten. Elvégeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvosi karát. Majd a fog és szájbetegségek szakorvosa c. szakvizsgát tettem le.
Borászati érdeklődésem hobby borászatból 1986-ban fordult szakmai irányba. Megalapítottam a Hét Borbírák Rendjét, mely osztrák segítséggel elkezdte a sommelier oktatást. A Hét Borbírák mint munkacsoport és egyben asztaltársaság - helyébe néhány év múlva a Borkollégium lépett.
Ausztriában abszolváltam a WSET diplomakurzusát, ott két évig oktattam Magyarország borászatát a 6 országból összegyűlt hallgatóságnak. Pályámat itt az Internationaler Weinakademiker H.C titulussal fejeztem be.
Feleségemmel, dr. Mészáros Gabriellával 1995 óta évente megjelentetjük a Borkalauzt, három jelentősebb, több szerzős könyvvel is a nyilvánosság elé léptünk. 2006-tól a WSET akkreditációja alapján oktatjuk a borfelhasználói ismereteket.
Több folyóiratnak rovatvezetőjeként és szabad újságíróként publikálok. Megjelent cikkeim száma jóval meghaladja a százat. Részt vettem az Oxford Companion to Wine magyar fejezetének kimunkálásában.

Dr. Rohály Gábor


Mészáros Gabriella

Mészáros GabriellaAz 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetítor az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon.
Iskolája valódi trambulin azok számára akik  a borászvilágban  szeretnék kamatoztatni megszerzett tudásukat, legyen szó borkészítésről vagy értékesítésről, vendéglátásról, borszakírásról, oktatásról. A borkultúra terjesztésének elhivatott úttörője. A tudásvágyó amatőrökön túl, a magyarországi borászatok megannyi munkatársa, családtagja sajátította el az elmúlt években kóstolópadjánál a világ és Magyarország teljes körű borismeretét, utat mutatva a fiatal borászgenerációknak is, megtalálva a tökéletes egyensúlyt  tradíció és haladás között. Ez a műveltség, a magyar bor extra finessze,  - mely túlmutat  egyszerű tájékozottságon  - tovább gazdagítja a hazai borok minőségét, ezen keresztül is segítve az európai borkultúrába való bekapcsolódást.


Bálint László

 

Dr. Nagymarosy András

NagymarosyGeológus, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékének docense, a földtudomány kandidátusa.
A Borkollégium alapító tagja, prefektusa. Oktatóként a kezdetektől fogva részt vesz a Borkollégium, később a WSET által irányított sommelier-képzésben. A „Terra Benedicta” című könyv egyik társszerzője, az 1994. óta megjelenő Borkalauz kötetek állandó munkatársa.
Felkérésre szőlőbirtokok-borgazdaságok földtani és talajviszonyainak szakértői vizsgálatával is foglalkozik.

Fő szakterületei:
-    borvidékek geológiája
-    a szőlőtermesztés környezeti alapjai
-    a „terroir”-ok jellemzése
-    európai sör-stílusok és sörkultúra
-    a sörkóstolás technikája elméletben és gyakorlatban

Elérhetőség:
Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.
ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C