Alapfokú borismereti tanfolyam

A Dél- Alföldi Borsuli, a budapesti székhelyű,  nemzetközileg is elismert Borkollégium – amely a Wine and Spirit Education Trust világhálózatának első magyarországi tagja - kihelyezett tagozataként, 2012. szeptemberétől megkezdi oktatási tevékenységét Szegeden. A világon jól ismert a WSET által kidolgozott borértékelési rendszer, melynek lényege az egyensúly-centrikusság, ezt követik az ismert borbíráló grémiumok, zsűrik is. A WSET kurzusok elvégzése után, idegen nyelvű vizsga letételével nemzetközileg elfogadott oklevél szerezhető, mely a diplomakurzus előszobája. 2011-től e kurzus a Ruszton működő Osztrák Borakadémián – a német mellett – immáron angol nyelven is elérhető.


Alapszintű képzés

 Az alapfokú borismereti tanfolyamon azok számára is használható tudást és borismeretet adunk át akik valóban most kezdik az ismerekedést a borok világával. Ugyanakkor elengedhetetlen mindazoknak, akik a későbbiekben a bor közelében szeretnének tevékenykedni, akár mint kereskedők, borászok, vendéglátós szakemberek vagy szakírók.

Ez a kurzus elegendő tudást ad ahhoz, hogy elkezdjünk ismerkedni a borkóstolás technikájával, a magyar borvidékekkel, a legfontosabb szőlőfajtákkal, de megismerkedünk a szőlőtermesztés valamint a bor-és étel párosítások alapjaival is.
Borkóstolást könyvből nem lehet megtanulni, ezért tartunk a 3 napos kurzus során összehasonlító kóstolást, kiváló hazai borokkal. A napi 14-16 bor (a kurzus teljes tartama alatt 50 féle bort kóstolunk) tudatos kóstolása és leírása lehetőséget ad arra, hogy megismerjük érzékszerveinket, azok működését, az alapvető borstílusokat és a kurzus végére használható borleírásokat készítsünk.
 
Tematika

- Az ismeretszerző borkóstolás elmélete és technikája
- A szőlőtermesztés környezeti alapjai
- Szőlőtermesztés, borkészítés
- Borstílusok
- Gasztronómia – bor- ételpárosítás alapjai
- Magyarország borvidékei
- Tokaj
- A Kárpát-medence szőlőfajtái
 
Tanfolyam időpontja

2015. November 27-28-29. (péntek-szombat-vasárnap)

Az oktatás magyar nyelven történik.
A tanfolyam 12-14 fő részvételével indul.
 
A jelentkezés menete

Amennyiben jelentkezését már online formában, vagy írásban jelezte a Dél-Alföldi Borsuli felé, úgy részvételi szándékát a tanfolyam díjának befizetésével erősítheti meg.
 

TANFOLYAM ÁRA: 45 000.-Ft +ÁFA

KEDVEZMÉNYES ÁR: 40 000.- Ft +ÁFA
/10 % KEDVEZMÉNY!  Amennyiben a befizetés  a tanfolyam kezdete előtt 2héttel megtörténik./

Tananyag

- Mészáros Gabriella, Rohály Gábor, Nagymarosy András:
Bortankönyv – A Kárpát-medence borai; Beiratkozott hallgatók részére kedvezményesen 6000-,-Ft.
A tananyagok megvásárolhatók a Dél-allföldi Borsuliban.

A tanfolyam időpontja, menete

Az előadások az intenzív kurzusokon reggel pontosan 9.00 órakor kezdődnek. Este 6 és 7 óra között fejezzük be a tanulást, kivéve a vasárnapot, amikor vizsgával zárul a délután, és nagyjából 17.00 órakor végzünk.
 
A tanfolyam helyszíne

SZEGED /Pontosítás a tanfolyam kezdete előtt./
Naponta 12-14 fajta bort kóstolunk, ezért ha teheti, autóját hagyja otthon.
 
Vizsga

A tanfolyam magyar nyelvű vizsgával zárul, az utolsó napon.  A feladatlap 30 db feleletválasztós tesztkérdést tartalmaz, melyek legalább 60%-ára helyes választ kell adnia a hallgatónak a sikeres vizsga eléréséért. Ezen kívül 1 bort a tanultak szerint elemzünk.
A sikeresen vizsgázó hallgatóink „Borajánló” tanúsítványt vehetnek át.
 
 
Ha bármilyen kérdése merülne fel a továbbiakban, készséggel állunk rendelkezésére.