Alapfokú borismereti képzés Szegeden

Néhány szó az Alapfokú borismereti képzésről

Fotók a Galériában!

2013. május 24-25-26-án egész napos, intenzív, alapfokú Borismereti képzést tartottunk a Dél-alföldi Borsuliban. A tanfolyam, és az oktatás színvonalát a budapesti Borkollégium vezető oktatója, Dr. Mészáros Gabriella tanárnő, és munkatársa Sánta Zoltán, a Borkollégium tanára garantálta.  A közel 40 fajta bor értékelésén keresztül mindenki számára világossá vált a borkóstolás elmélete és gyakorlata. A hallgatók megismerkedtek érzékszerveik működésével, a bor érzékszervi vizsgálatának technikájával, az egyensúly fontosságával a borokban (miből mennyit, hol, és milyen hosszan érezhetünk a szánkban, garatunkban a bor kóstolása során), így a 3. nap végére, a gyakorlati vizsgán (vakkóstolás) a jelenlévők már korrekt, használható borleírást tudtak készíteni.

Az első napon tehát a borkóstolás elméletének és gyakorlatának alapjait hallgatták meg a résztvevők, majd „ellátogattak” az Íz-laboratóriumba, ahol az étel-ital párosítás alapjait sajátították el. Itt gyakorlatban is összekóstolták az édes, zsíros, fűszeres, sós, savas stb. ízeket, a különböző bor fajtákkal (fehér-, vörös-, desszertborokkal, pezsgővel). A kurzus során kiemelt szerepet kapott Tokaj - hungaricumnak számító szőlőfajtáival, különleges adottságaival (terroir, mikroklíma, kitettség stb.), speciális borkészítési eljárásával - a külföldön is leginkább ismert, és elismert, komoly történelmi múlttal büszkélkedő borvidékünk, amit 5 kiváló tokaji tétel kóstolása, elemzése tett „kézzelfoghatóvá”. A második és harmadik napon a borkóstolási gyakorlatok mellett, többek között Szőlészeti-, borkészítési alapismeretek, Szőlőfajta ismeret (kiemelten a Kárpát-medence szőlőfajtái), a Szőlőtermesztés környezeti alapjai, Magyarország borvidékei, stb. előadások hangoztak el.

 A kurzus végén a hallgatók elméletben is számot adtak tudásukról, a három nap, ill. a Bortankönyv II. anyaga alapján. A sikeres vizsga után „Borajánló oklevelet szereznek. A tanfolyam végén a jelenlévők - orvos, jogász, közgazdász, vendéglátásban dolgozók, szőlőtermelők, borkészítők (ha csak hobbi szinten is), kereskedők, ill. azok, akik csak szeretik a bort, és szeretnének többet tudni róla - úgy értékelték, hogy hasznos volt a 3 nap. Sok új és lényeges információ birtokába jutottak, amit munkahelyükön, vagy akár az otthoni vendéglátásban, baráti-, vagy szervezett borkóstolókon, bortúrákon, kiskertjükben, pincéjükben, stb. tudnak hasznosítani.

Többen jelezték a résztvevők közül, hogy őszi, Középfokú, intenzív tanfolyamunkon szeretnék folytatni a tanulást, a Világ borainak, borvidékeinek megismerésével, ahol már kiemelt szerepet kapnak a párlatok és a pezsgők is.