Debütált a Dél-alföldi Borsuli

9

Fotók a Galériában!

”Burgundia fekete fehérben” címmel, 2012. október 25-én tartottuk az első Mesterkurzust - a budapesti Borkollégiumban már nagy népszerűségnek örvendő Borestek mintájára – Szegeden, 12 fajta burgundi bor kóstolása mellett - melyeket különös gonddal válogatott a résztvevők számára Dr. Mészáros Gabriella a budapesti Borkollégium ügyvezetője, vezető oktatója, és az est előadója.

Burgundia meghatározó borrégióin barangoltuk  Mészáros tanárnő vezetésével. Jártunk a legjobbnak tartott borvidék eredetvédett termőhelyein, településein, parcelláiban-dűlőiben, ha csak képzeletben is gyönyörködhetünk, a vetítőn megjelenített csodálatos tájakban Chablis-tól Cote d’Or-on át egészen Beaujolais-ig.

Megtudtuk azt is, hogy miért pont Chardonnay és Pinot Noir a meghatározó szőlőfajta Burgundiában. Szó esett a helyi terroirokról, a különleges és egyedi mikroklímáról, a termelőkről, hagyományokról, birtok- és szabályozási rendszerekről, gasztronómiáról stb.

Hat kiváló fehér, köztük jó néhány évjáratos tétel kóstolása során, többünkben átértékelődött a chardonnayról, mint szőlő és bor fajtáról kialakult kép. Az itteni (burgundiai) chardonnay-k, a világban néhány évtizede elhíresült ABC („anything but chardonnay” mozgalom) közepette is megőrizték önálló arcukat.
A Petit Chablis, Williem Ferve (2010) fiatal kora ellenére „vitte a pálmát”! Markáns savak, ásványos, tűzköves, sós íz, tökéletes egyensúly. Méltó képviselője a régiónak.
A 2002–es Bourgogne Pouilly-Fuisée, Dufouleur Pere&Fils, egy másik körzetnek, Le Maconnais-nek, a zászló vivője is lehetne.
A gyümölcsös aromák mellett, a hordós érlelés mogyorós-diós íz jegyeit érezhettük, a még mindig szép savak társaságában. Itt már egy kissé magasabb, 13%-os alkohollal biztosítva az egyensúlyt.

És még csak ezután jöttek a „feketék”!

Szintén hat fajta. A hozzáértők számára nem okozott meglepetést, hogy Burgundia hagyományos kékszőlőjéből készült bor, (amit nem véletlen neveznek a szőlőfajták királykisasszonyának) nem vastag húzós tanninjairól híresült el, és vívott ki magának dobogós helyett a csillagászati áron kínált borok sorában. Jóval inkább fiatalon, piros bogyós gyümölcsökre; később, a bor érésével, fűszeres, csokoládés, vegetális és pikáns, animális jegyekben gazdag íz- és illatvilágával, melyek szépen „összesimulva” az alapvetően savhangsúlyos borokban meghatározó illat- és íz élményben részesítik a fogyasztót.
A Pinot Noir-ok kóstolása, értékelése nálunk is hozta a „papírformát”, voltak, akik teljes elragadtatással, és volt, aki fenntartással fogadta, de senkit sem hagyott hidegen a fiatalabb és korosabb, szép évjáratokat idéző, Grand- és Premier Cru vidékekről származó tételek.

Kóstoltunk, tanultunk, értékeltünk, iránytűt kaptunk a burgundik vásárlásához… vagy kedvet egy burgundiai bortúrához?

De számomra továbbra is igaz a mondás:
Szereted a burgundit? Persze, ha ajándékba kapom! 

A visszajelzések alapján úgy értékelem, hasznosan, jó hangulatban töltöttünk el egy csütörtök estét, kellemes környezetben, kiváló borkedvelő, borértő társaságban, új ismeretekkel gazdagodtunk, a világ egyik meghatározó bor régiójáról.

Már az est végén felmerült a kérdés: Mikor lesz a következő?
Ötletek is érkeztek szép számmal. Ígérem lesz folytatás, számos borvidék vár még felfedezésre tengeren innen és túl.