Tudnivalók

Általános információk a Dél-alföldi Borsuli tanfolyamairól

Érdeklődik a bor iránt, jelentkezne tanfolyamra, de nem tudja melyik kurzus Önnek a legmegfelelőbb? Szívesen segítek az eligazodásban, választásban. Hívjon a +36 30 2077 859-es, vagy a +36 70 6020 770-es telefonszámon, vagy írjon e-mailt a Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.   címre.
 
Jelentkezés feltételei

A jelentkezés egyetlen feltétele a betöltött 18. életév.
Tanfolyamainkra és kurzusainkra szeretettel látunk minden érdeklődőt.
Az egyes szintek valamelyest egymásra épülnek, de megfelelő előképzettséggel magasabb szinteken is lehet folytatni az ismeretek bővítését. Ebben az esetben nélkülözhetetlen alapfeltétel a szakszerű kóstolási tapasztalat, alapfokú borismeret.
 
Jelentkezés módja

Online jelentkezési lap kitöltésével interneten keresztül. 1-2 napon belül jelentkezése visszaigazolásra kerül.


Az oktatás módszertana

Az oktatás szóbeli előadásokra, valamint vezetett, interaktív borkóstolásokra épül, de önálló, otthoni tanulást és felkészülést is igényel. Az előadások elsődleges célja a változott igényeknek és új fogyasztási szokásoknak megfelelő italismeret. Ebben döntő szereppel bír az ismeretszerző (és nem örömszerző, élvezeti célú) borkóstolás személyi és technikai feltételeinek, valamint módszereinek elsajátítása.
 
A WSET oktatási  tematikáját  követjük. Ennek a módszernek a lényege az egyensúly-centrikus borértékelés, mely alapelvet követi a világ valamennyi ismert kereskedője, szállodája, vendéglátóhelye és a szakírók köre is.
 
Az oktatás magyar nyelven történik.


Oktatóink

dr. Rohály Gábor - Nemzetközi Borakadémikus, a Borkollégium alapítója
dr. Mészáros Gabriella - Nemzetközi Borakadémikus, az Akó Kft. ügyvezetője
dr. Nagymarosy András - geológus, az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékének docense, a földtudomány kandidátusa
Bálint László - Nemzetközi Borakadémikus


Vizsga
Alapfokú borismereti tanfolyam
A vizsgára a tanfolyam utolsó napján kerül sor. Maga  a vizsga feleletválasztós tesztből valamint egy bor érzékszervi leírásából áll. A sikeresen vizsgázó hallgatók a Borkollégium által kiállított Borajánló oklevelet vehetik át.

Középfokú tanfolyam (WSET Level 2)
A vizsga a tanfolyam után legalább 2 héttel kerül meghirdetésre.  Feleletválasztós tesztkérdésekből  valamint két bor leírásából áll.  A tanfolyam magyar nyelvű vizsgával zárul, a  magyar nyelven sikeresen vizsgázó hallgatók a Borkollégium által kiállított Bortanácsadó oklevelet vehetik át.
 Idegen nyelven (angol, holland, finn, francia, német, japán, koreai, orosz, szlovén, spanyol) WSET Level 2 vizsga tehető.  Sikeres vizsga esetén a hallgatók Londonból, a WSET által kiállított megfelelő szintű nemzetközileg elismert oklevelet kapják meg.

Felsőfokú tanfolyam (WSET Level 3)
A vizsga a tanfolyam után legalább 3 héttel tartható meg, a vizsga feleletválasztós tesztkérdésekből és rövid kifejtős kérdésekből, valamint két bor leírásából áll.
A tanfolyam magyar nyelvű vizsgával zárul, a magyar nyelven sikeresen vizsgázó hallgatók a Borkollégium által kiállított Borbecsüs oklevelet vehetik át.
Idegen nyelven (angol vagy német) WSET Advanced (felsőfokú) vizsga tehető, mely nemzetközileg elismert és feltétele a Diplomakurzusra (Nemzetközi borakadémikusi cím) történő jelentkezésnek. Sikeres vizsga letételével a hallgatók Londonból, a WSET által kiállított megfelelő szintű nemzetközileg elismert oklevelet kapják.

(A felsőfokú képzésre, valamint az azt követő vizsgára a Dél- Alföldi Borsuli budapesti központjában a  Borkollégiumban van lehetőség. ( Információk a tanfolyammal kapcsolatban a fenti  elérhetőségen.)

Aki magyar nyelven vizsgázik, gyakorlatilag ugyanúgy, ugyanazt az anyagot kell, hogy elsajátítsa, mint idegen nyelven vizsgázó társai. Ebből adódóan a borkóstolás és borértékelés az itt végzett szakemberek által, gyakorlatilag Ausztráliától kezdve Londonig, mindenütt egységesen történik.

A képzésben történő részvétel a magasabb szinteken idegen nyelv tudását igényli, ez elsősorban az angol, de német is lehet. Aki nemzetközi WSET oklevelet kíván szerezni, Londonból kapja az idegen nyelvű vizsgasort.

A vizsgákat Londonban javítják, az eredmény 6-8 hetet követően várható.

További informácók

Szőlész-borász vagy Vendéglátó szakon tanuló főiskolásoknak, egyetemistáknak, 
valamint két egymásra épülő (alap- és középfok) szintre történő jelentkezés és egyidejű befizetés esetén
10%-os kedvezményt adunk a listaárból!

Alapvetően fontosnak tartjuk, hogy a jövő vendéglátói kellő szakértelemmel forduljanak a borhoz. Ennek megkönnyítésére ajánljuk fel minden vendéglátó vagy szőlész-borász szakon tanuló főiskolásnak, egyetemistának, hogy borismereti tanfolyamainkon 10%-os kedvezménnyel vehessenek részt. Mindannyian - fogyasztók, termelők, kereskedők, vendéglősök - érdekeltek vagyunk abban, hogy a magyar borokat minél többen ismerjék, és képesek legyenek a nemzetközi kínálatban elhelyezni. Értékes borokat csak hozzáértő képes jól eladni, ezért tartjuk fontosnak a bortudás mind nagyobb körben történő elérhetővé tételét.

A kedvezmények nem összevonhatóak!